Изграждане на покриви с битумни керемиди

Качествени материали и професионално изпълнение

История на битумните керемиди

Това практично американско изобретение от края на ХIX в. първоначално носело названието „шингъл“. То идва от думата “сингъл” – дървените елементи, които покриват подводната част на корабите. За пръв път са патентовани през 1863 г. Формата на ивици се разпространява след 1884 г. Първообразът им е бил картон, напоен двустранно с битум. 1964 е годината, в която французите патентоват и започват да произвеждат битумни керемиди, армирани със стъклен воал. Този метод се оказва толкова успешен, че продължава да се използва и до днес в качественото изграждане на покриви.

История на битумните керемиди

Какво представляват битумните керемиди?

Те са лентов материал за хидроизолация, произведен на база модифициран с АПП битум и с основа стъклен воал. От едната страна се покриват с полиетиленово фолио или дребнозърнест пясък, а от другата страна – с цветни минерални гранули. Основно се произвеждат в четири разновидности – боброва опашка, пчелна пита, триъгълни и правоъгълни. В цветовите решения също има различни вариации. Битумните керемиди се отличават с устойчивост, здравина, а освен това са и красиви и леки. Изключително подходящи са и за по-сложно изграждане на покриви, начупени и с наклони от 12° до 90°.

Как се монтират битумните керемиди

Поставят се върху чиста и суха дъсчена обшивка с добре изгладена повърхност. Фиксират се с пирони с широки глави и с дължина ок. 25-30 мм. Краищата на керемидите се подлепват с горещ въздух или с малка газова горелка. Над всеки жлеб се заковават, като гвоздеят преминава през две дебелини на битумните керемиди. Вторият ред керемиди напълно покрива първия, като се заковава и залепва изцяло. Следващият ред се разполага шахматно спрямо предишния. При наклон 12-18° обезателно се полага пласт рулонен подложен материал – полизол или воалит. Ако наклонът е по-голям от 60°, непременно се изисква допълнително приковаване в горния край на лентата, а поставянето на подложен пласт е препоръчително. На първия ред ивиците се поставят обратно, като жлебовете са обърнати нагоре или се поставя лентов материал по периметъра на покрива. За билото и ръбовете се използват единични елементи, разделени по шлицовете, които се поставят според извивката на ръба.
Всеки следващ елемент се монтира така, че да покрие пироните от заковаването на предния. Допълнителните елементи като первази, обшивки, улуци, отдушници и др. при покриването с битумни керемиди се слагат преди поставянето на керемидите.

Изграждане на покриви от битумни керемиди