Изграждане на проходими покриви и покривно озеленяване

Практични решения за всеки покрив

Покривно озеленяване

Едва ли някой не е чувал за едно от Седемте чудеса на света – Висящите градини на Семирамида във Вавилонската империя. Те се смятат за първите образци на покривни градини.

Впечатляващото покривно озеленяване набира популярност първо в Западна Европа, а след това в Канада, Япония, Австралия и САЩ. У нас все още то не е така масово, въпреки доказаната му естетичност и ползи за подобряване на живота в града. Изграждането му е възможно върху сгради с всякакво предназначение – офиси, хотели, промишлени или жилищни сгради, музеи, болници, надземни и подземни паркинги.

Произход

Съществуват два типа покривно озеленяване – интензивно и екстензивно. Първият вид покривни градини се изграждат върху плоски покриви, най-често изискват конструктивна адаптация на сградата при строителството или след завършването ѝ. Отличават се с богата композиция и се използват като истински градини.

Вторият вид е леко и плоскостно озеленяване, което включва специални ограничения в субстратите, които се използват, и определен набор от растения. Предимствата на този тип озеленяване са много – то е по-малко натоварващо за сградата, по-евтино е за изпълнение, изисква малка поддръжка и следователно има повече възможности за масовото му приложение. Тези покриви обикновено не са посещаеми, с изключение на необходимостта за поддръжка, а това дава възможност градината да бъде конструирана и на покриви с наклон.

Произход

Преимуществата на покривното озеленяване

Естетическите ползи от покривните градини са безспорни – често, когато са на нивото на земята, те не се различават от конвенционалните паркове. Притежават разнообразна и богата композиция, която не отстъпва по нищо на използваната растителност и други елементи в обикновените градини.

Градските територии имат нужда от озеленени покриви, защото те умело прикриват непривлекателните структури като гаражи или подземни паркинги, които придружават магазините, офисите, жилищни комплекси, театри и конгресни центрове.

Предимствата на озеленените покриви са много – те удължават живота на хидроизолацията, осигуряват по-добра шумоизолация и топлоизолация и така увеличават качеството на строителството и енергийната ефективност на сградата. Вложените средства се връщат многократно.

Качествено изграждане на проходими покриви

Качественото изграждане на проходими покриви е изключително полезно и за възстановяването на нарушеното екологично равновесие в големите градове. Озеленяването понижава дневните температури през лятото с няколко градуса, обогатява с кислород и увеличава влажността на въздуха, намалява запрашеността и вредните газове.

Всички знаем, че именно там, където ни е нужна най-много зеленина – в централните части на града, където замърсяването се усеща най-силно, възможностите за изграждане на паркове или зелени площи не са много. Затова все по-популярното изграждане на проходими покриви е жизнено важно за рационалното използване на свободните територии за засаждане на растения и има съществена роля за повишаването на качеството на градската среда и условията на живот.

Това строителство изисква прецизност и перфекционизъм. Изграждането на озеленени покриви се изпълнява с двуслойна битумна (SBS) или TPO, PVC, FPO хидроизолация и настилка от дървени плоскости или гранитогрес върху “дистанционери”. Методът елиминира риска от разлепване на плочите и напукване на фугите и дава възможност за безболезнена подмяна на повредени елементи при експлоатацията и ревизия на хидроизолацията.

Качествено изграждане на проходими покриви