Хидроизолации с PVC, TPO и FPO рулонни материали

Свойства на хидроизолационните мембрани

PVC хидроизолационните мембрани притежават много добри механични свойства – висока температурна и ветрова устойчивост, UV защита и устойчивост на стареене. Произвеждат се с дебелина от 1.2мм до 3мм. Технологията на производство е базирана на ко-екструкция, като PVC хидроизолациионните мембрани могат да бъдат хомогенни, усилени с армировка от PP мрежа или стабилизирани със стъклен воал. Възможно е комбинирането им с геотекстил, който ги прави подходящи за полагане чрез пълно залепване, или използването им като изолация върху химически несъвместими материали.

Хидроизолационни мембрани – приложение 

Синтетичните PVC хидроизолационни мембрани намират приложение в хидроизолация на покриви, хидроизолация на подземни структури като фундаменти и тунели, хидроизолация на язовирни стени, резервоари и канали, както и при хидроизолация на плувни басейни. Полагането на мембраната се извършва свободно, върху защитен слой от геотекстил с плътност 250-600 g/m2. Фиксирането става в краищата на лентите, чрез скрепителни винтове и планки. Осигуряването на водоплътността се осъществява чрез заварка с горещ въздух в краищата закрепени чрез дюбели. При “топли” покриви дължината на скрепителите се определя и от дебелината на слоя топлоизолация.

Хидроизолационни мембрани – приложение 

EPDM (Етилен-Пропилен-Диен Мономер)

EPDM (Етилен-Пропилен-Диен Мономер) мембраната е водоплътен, изключително устойчив на UV лъчение и озон, много високи и много ниски температури, резистентен към кисели дъждове, паропропусклив, труден за пробиване и невероятно еластичен. с дебелина около1.15-1.5 мм. продукт. Мембраната се полага свободно над разделителен лист от геотекстил върху хоризонталните повърхности. Върху вертикалните повърхности и над ръба на разделителния геотекстилен лист, мембраната може да се закрепи механично за периферна стена, или директно да се залепи.

Екстремни условия на експлоатация

Мебраната с по-голяма дебелина е по-трудно огъваема, ето защо се препоръчва нейното използване само при екстремни условия на експлоатация- силно агресивна почвена среда (кисели почви), много високо ниво на подпочвените води – (над 16 м воден стълб) и др.
Всички снадки са с ширина минимум 150 мм, изпълнени с двойнозалепваща лепенка и запечатващ мастик. В зоната, където се снаждат два съседни листа, се използва самозалепващ дублаж с ширина 150 мм.

Екстремни условия на експлоатация

Термополиолефиновата (ТПО) мембрана

Термополиолефиновата (ТПО) мембрана съчетава устойчивостта на атмосферни въздействия на Етилен-Пропиленовия каучук и поддаващия се на заваряване Полипропилен.
Съставът на мембраната е разработен така, че тя да не съдържа пластификатори, хлориди и други, вредни за околната среда химически съединения.
Изключителната комбинацията от Термополиолефин и армираща основа от полиестер, прави от ТПО мембраната един материал с високи якостни характеристики и отлична устойчивост на UV-лъчение.
Покривната система се предлага се в няколко цвята – бял, бежов,сив, зелен и др.

FPO мембрани-предимства

FPO хидроизолационните мембрани още с появата си в началото на 90-те години на миналия век, отнемат все повече от пазарния дял на лидера сред синтетичните мембрани- PVC. Основните им предимства- почти двойно по- дълъг живот, по- добра здравина, UV- устойчивост и екологична безопасност (от гледна точка на производство и рециклиране) се дължат на химичния състав и връзки. FPO мембраните, които са базирани на полипропилен и етилен пропилен каучук, са термопластични по природа- не съдържат добавени пластификатори (които при PVC изолациите се изпаряват в течение на времето и влошават еластичността и здравината на мембраната и шевовете), тежки легиращи метали, хлор и други халогени.

FPO мембрани-предимства